Warzywa królują na talerzu niepodzielnie. Są składnikiem zup i elementem potraw znajdujących się na talerzu. Chętnie wykorzystywane są w charakterze przystawki do dań z grilla. Korzystając z okazji, warto nadmienić o szparagach. Co o nich można powiedzieć? Są warzywem sezonowym. Kwitną między kwietniem a czerwcem. To w tym czasie pojawiają się na straganach, w sklepach warzywnych i w marketach szparagi. Przepis na przyrządzenie tego przysmaku zależy od charakteru potrawy. Można je bowiem gotować, podsmażać, piec i grillować. Do jakich potraw najchętniej są wykorzystywane?
Gotowanie szparagów
Gotowanie szparagów wymaga podjęcia pewnych czynności. Dojrzałe warzywa należy wcześniej obrać i odłamać twarde końcówki. Młode szparagi nie wymagają takich zabiegów. Jak przebiega cały proces? Do garnka należy wlać niewielką ilość wody i ją posolić. Następnie wrzucić można do gotującej się wody obrane wcześniej szparagi. Przepis na gotowanie tych warzyw uwzględnia również przyrządzanie ich na parze. Wówczas gotowanie trwa nieco dłużej. W przypadku osolonej wody trwa to 3 minuty. Na parze gotować należy 4 minuty.
Tuż po odcedzeniu ugotowanych szparagów, należy im dać „odpocząć”. Warzywa te muszą do siebie dojść. Rezultat jest zadowalający, ponieważ szparagi zachowują swoją świeżość, zielony kolor i nie są włókniste. Tak przyrządzone szparagi można podać bezpośrednio do obiadu. Można również dodatkowo wrzucić je na ruszt bądź podpiec.
Szparagi – pozostałe sposoby przyrządzania
Powszechnie spotykanym motywem jest wrzucanie szparagów do gotującej się wody i ich gotowanie. Istnieją także inne metody ich przyrządzania i grzechem jest ich nie wymienić.
- Grillowanie. Należy je przygotować w sposób analogiczny jak w przypadku gotowania. Obrawszy je, można natrzeć je oliwą i przyprawami do grilla. Po umieszczeniu szparagów na grillu pozostaje czekać od 8 do 10 minut. W ten sposób otrzymuje się pięknie zarumienione szparagi. Przepis na podsmażenie ich na grillu oddaje spore pole do popisu. Można je podać z serem cheddar, co nie tylko wykwintnie wygląda, ale i wybornie smakuje. W tym przypadku należy zaznaczyć, aby grillować te warzywa na aluminiowych tackach.
- Smażenie. Podstawą działania jest rozgrzana patelnia i tłuszcz. Po jego roztopieniu wrzucić można zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie umieszcza się szparagi na patelni i smaży przez okres od 5 do 10 minut. Chętnie wrzuca się na patelnię pokrojony boczek, który nadaje ciekawszy smak potrawie.
- Pieczenie. Niekiedy szparagi stanowią element wyrafinowanego dania przygotowywanego pod szczególną okazję. Pieczone szparagi smakują naprawdę wybornie. Szparagi w przypadku pieczenia trzeba obrać i przygotować nasmarowane tłuszczem żaroodporne naczynie. Proces pieczenia tych warzyw nie powinien trwać dłużej niż 15 minut przy temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podaje się szparagi?
Warzywa te idealnie korespondują z sałatkami. Doceniane to zostało już przez niejedną amatorkę zdrowych i pożywnych sałatek warzywnych. Szparagi są też komponentem pizz, frittaty, jajecznicy, a nawet omletów. W zależności od koloru tych warzyw, ich wykorzystanie może się nieco różnić. W ramach przykładu zielone szparagi odnajdują się w towarzystwie roztopionego masła, tartego parmezanu, czarnego pieprzu i szczypty soli morskiej. Chętnie traktuje się to warzywo jako składnik zup. Stanowią też zdrowy i przepyszny dodatek do dań mięsnych. Jakie sosy będą pasować do przygotowanych szparagów? Przeważnie dodaje się do nich sos koperkowy lub beszamelowy.